Díjátadó - 2022.06.21

2022. június 21-én, Viktor halálának első évfordulóján, került átadásra Viktor emlékére alapított díj, részletek és képgaléria az esemény aloldalán.

A díj

Alapítványunk célja, hogy minden évben egy tehetséges, zalaegerszegi fiatalt támogasson, egy 200 000 forintos pénzösszeggel. A díjat pályázat útján lehet elnyerni, a pályázatok elbírálása során alapvetően egy objektív pontrendszert használunk, majd a kuratórium tagjainak szavazata is plusz pontokat jelent. 2022. június 21-én, Viktor halálának első évfordulóján, került átadásra Viktor emlékére alapított díj.  A díjat – több beérkezett pályázat elbírálása után – Pongrácz Zoé nyerte.

Toplak Tímea (a Hegedüs Viktor Marcell Alapítvány képviselője) beszéde

„Súlyos teherként nehezedik rám, hogy ma itt meg kell szólalnom, úgy próbálok ettől a helyzettől menekülni, hogy csak a díjról beszélek, amely új célokat, új értelmet adott Viktor halálának. Sokat gondolkodtam, hogy mi is ez a díj. Olyan szavak jutottak eszembe, mint emlék, fájdalom, remény, kötelék, esély. Éreztem, hogy ezek mind igazak, de mégsem csak erről szól. Próbáltam egyetlen fogalomban összefoglalni, de sokáig nem sikerült. Érdekes helyen találtam meg végül a választ. A Facebook feldobta Zoé képeit. Nem azokat, amikor oklevelek, trófeák között van, pedig ebből is jó sok akad, hanem amikor a kerekesszékkel a Holdfényliget kötélpályáján megy. És akkor tudtam, hogy az a díj ugyanaz, ami Zoét felvitte oda. A végtelen szülői szeretet kézzelfogható formája. Azé a szereteté, amikor valakit csak a létezése miatt szeretünk. Nem azért, mert valamilyen, vagy valamilyen nem. Nem azért, hogy viselkedik, amit tesz. Még csak azért se, ahogy irántunk érezem. A puszta léte elég. Akinek gyereke van, az tudja, hogy ez a szeretet nem a születéssel kezdődik el, és ugyanígy az elmúlással sem ér véget. Ma a könnyeken túl próbáljuk meglátni ezt a szeretetet, mert ez, ami igazán méltó Viktor emlékéhez.”

Zoé

Zoé most fejezte be a 7.osztályt a Zalaegerszegi Öveges József Általános Iskolában. Sokszor szerepelt matematikai, nyelvtani, biológiai és irodalmi versenyen is. Az Öveges-napok keretében megrendezett, „Az évfolyam legjobb matematikusa”, versenyen kétszer lett első helyezett. 2018-ban a megyei Eötvös helyesíró versenyen 1.helyezést ért el. 2. osztálytól kezdve furulyázik. 2019-ben a Restart fesztiválon, handbike-kal első helyezést ért el. Vívásban kiemelkedő, országos eredményei vannak, kardban, tőrben, illetve párbajtőrben országos bajnokságon első helyet szerzett. Meghívást kapott a kerekesszékes válogatott tőr és párbajtőr keretedzéseire is. A pályázat díját vívófelszerelésre, illetve egy vívószékre költené.

Mi történt azóta Zoéval…

„A pályázaton nyert pénzt vívóruházatra költöttem. Plasztronra, Laméra, vívónadrágra, tőrre és mellvédőre. Novemberben eljutottam Egerbe egy világkupára, ahol közel 200 induló között versenyeztem. Az egri világkupa az egyik legrangosabb vívóverseny. Az indulók között többen is paralimpiai érmesek, illetve világbajnokok. Hatalmas dicsőség számomra, hogy ebben az erős mezőnyben is tudtam egyet nyerni az amerikai Victoria Isaacson ellen. Decemberben részt vettem az országos bajnokságon, ahol tőrben harmadik, párbajtőrben pedig második helyezést értem el. Párbajtőrben csak a paralimpiai ezüst, - és bronzérmes Krajnyák Zsuzsanna végzett előttem. Meghívást kaptam egy nemzetközi edzőtáborba Spanyolországba, ahova februárban megyek majd.”

Zoé beszéde

Szia Timi! Köszönöm a lehetőséget azoknak, akik úgy döntöttek, hogy én vehetem át ezt a megtisztelő díjat először. Szomorú és egyben örömteli pillanat ez számomra, hisz egy fiatal élet elmúlása tette lehetővé azt, hogy én most ezt a díjat átvehetem, örömteli, mert ilyen sok jó ember vesz körül, akik úgy gondolták, hogy ebből a díjából idén én tudom kihozni a legtöbbet. Ígérem hogy Viktor emlékéhez méltón fogok vigyázni rá, a vele járó díjjal próbálok a lehető legjobban gazdálkodni

 

Megosztás

Tudd meg, mikor lesz az Alapítvány következő eseménye! Iratkozz fel a hírlevelünkre!